Emin Ahmet Ünlüer


Elektrik mühendisi olarak mezun oldum, İlk işimi bu ünvanımı kullanarak aldım, sonra bir tesadüf eseri IBM Türk’de çalışmaya başladım. Burada pek çok ünvanlarım pek çok iş tanımlarım oldu ama yaptığım tüm iş, müşteri ihtiyaçlarını göz önüne alarak sorunlarına çare bulmaktı. 

Birbirinden değişik ortamlarda başlıca tekstil, otomotiv, perakendecilik, gıda, ilaç, seramik, sağlık gibi pek çok endüstri içinde oldum. Masanın her iki yanında da görev aldım, teknik olarak ürün desteği sağlamaktan, satış yöneticiliğine uzanan hizmet yaşantımın yanı sıra bilgi sistemleri yöneticiliği de yaptım. 

Uluslararası Kurumsal markalara yüz yüze satış, sunum teknikleri, gibi eğitimler verdim. 

Takım olmanın gücüne inanırım, ekibimi motive eder, sonuca odaklanır, etik kurallar içinde kazan-kazan projeler çıkartabilirim. 

Deneyimli dolayısı ile pahalı insanları bordro altında çalıştırmak pek çok şirket için sürdürülebilir değil, GIG ekonomisi, geleceğin yapısı, belirli bir sorunu gidermek için ehil insanların bir araya getirip sorunu çözmek daha verimli olacaktır. Bu süreç içinde yeni elemanlar yetiştirip, ortaya çıkan yapıyı yetiştirdikleri insanlara devrecekleri günler yakında, belki de bu ekonomi, SGK gibi yapıları yok ederken BES veya benzeri sistemleri desteyecekler. Nasıl Blockchain ve Kripto paralar finans ve denetim dünyasını değiştirecek ise, GIG ekonomisi de iş yapış stillerimizi değiştirecek, hazırlıklı olmak lazım.






DENEYİM

Bir müddet danışmanlık yaptım ve kişisel gelişim eğitimleri (Temel olarak yüz yüze satış) verdim. Covid Salgını başlaması ile oldukça büyük bir durgunluk da başladı, bu zaman zarfında neleri farklı yapmalıyız konusunda düşünmeye fırsatım oldu. 

Eskişehir Şehir Hastanesi, bir yap-işlet-devret projesi, 333.000 metrekare kapalı alan, 5 ana blok, 1300 yatak kapasiteli, 38 ameliyat odası olan oldukça büyük bir sağlık kompleksi.Proje Akfen İnşaat'a verilmiş, Akfen İnşaat teknoloji ortağı olarak Turkcell ile anlaşmış, Türkcell alt yapıyı IBM ile beraber çözmeye karar vermiş. 

Benim rolüm IBM Proje yöneticisi olarak tüm data altyapısını ve ikisi de aynı anda aktif olarak, birbirini sürekli yedekleyen veri merkezlerini kurup, çalıştırmaktı. Bu görev, muhtelif IBM çözüm ortaklarının çalışmalarını koordine etmek, taşeronlar ile uyumu sağlamak , yapılan işi denetlemek, her şeyi raporlamak gibi işlerden oluşuyordu.

Eylül 2018 de kurulum görevlerimizi tamamlayarak, sürekli çalışacak IBM ve Turkcell ekiplerine teslim ettik. Hastane şu an faaldir.

Sunman & Toypa aynı yatırımcılara ait 2 şirket.

Sunman Yurt dışından Oyuncak getirip Türkiye içinde faaliyet gösteren tüm oyuncakçılara toptan satışını yapar.

Toypa Oyuncak perakendecisidir, Toyzz Shop, Penzz Shop ve www.toyzzshop.com kanalları ile oyuncak, kırtasiye, kitap ve hediyelik eşya pazarlardı. Toyzz Shop oyuncak alanında Türkiye'nin en büyük markasıdır. Mağaza ve online kanallarda satılan kalemlerin büyük kısmı Sunman Oyuncak'tan, uluslararası markaların ürünleri ise yerel pazarda faaliyet gösteren distribütörlerden tedarik edilir. 

Görevim gereği bu iki şirketin her türlü Bilişim altyapısı ve uygulamalarının çalışmasını sağladım. 
Bunlar;
‣ 190+ mağazanın iletişim altyapısı tasarımı ve dış kaynak kullanılarak yaptırılması 

‣ Merkez ve Depolardaki kablo, switch, Access Point alt yapısı tasarımı ve kurdurulması 
‣ Veri Merkezi, Sunuculular, sunucu yedeklenmesi, uygulama yedeklenmesi (Tivoli Back-up) Sunucu sanallaştırması, yerel özel bulut yapısı oluşturulması, dış dünyaya karşı korunması,
‣ ERP sistemi incelenmesi, alınması, uyarlama ve çalıştırılması (Oracle EBS)
‣ Kişiler arası iletişim (Colloboration) Google Suite alımı, çalıştırılması, geliştirilmesi‣ Perakende Satış Sistemleri, Yeni Nesil Ödeme Kaydedici cihazlara geçiş (2016 sonunda hazır), Tek POS uygulanması, IP POS uygulanması ve KIOSK Projesi. 
‣ e-fatura, e-arşiv faturası, e-defter‣ Kabul ve Sevk otomasyonları, sayım ve denetim çalışmalarının tüm lokasyonlarda Barkod ile uygulanması.

Emekli olduktan sonra önceleri kendimi meşgul etmek için bir arkadaşımın da yardımı ile eğitim işine girdim, o sıralar, Oracle, HP, Microsoft, Türk Telekom gibi kuruluşların satış personellerine SSM (Signature Selling Method) prensipleri temel alan senaryo bazlı satış eğitimleri veriyorduk, bunun yanı sıra farklı eğitimler de hazırlayıp sunduk.

Bu zaman zarfında bir arkadaşıma ait Turizm şirketinin BT yapılanmasına da yardımcı oldum. 

Bu pozisyonda iken benden Sunman ve Toypa(Toyzz Shop) için yardım istendi, ortamlarının incelenmesi ve ürün seçilmesi işlemini Freelance olarak çalışırken yaptım, Lojistik Merkezin inşaası, alt yapısının hazırlanması da aynı döneme gelir. 

Peryod, oldukça küçük bir Bilgi Teknolojileri şirketi, çalıştığım zamanlarda çok özel 2 ürünü vardı, İlki STEEB adlı Trafo hesap programı, Türkiyenin önde gelen üreticilerine pazarlayıp, doğru kullanımları için uyarlıyorduk. Diğer ürün ise Fransa temelli MEGA adlı Kurumsal Mimari ve Uyumluluk (Compliance) Yazılımı idi. Bu yazılımın yardımı ile Yapı Kredi Bankası ile UniCredit uyumluluğu (Italian SOX) gereksinimi nedeni ile çok hızlı ve başarılı proje ürettik.

Autoliv, çok uluslu bir otomotiv şirketi, Air-bag, emniyet kemeri, direksiyon simidi ve sürüş emniyeti sağlayan diğer aksamları üretir. 40 ülkede fabrikası vardı. Benim zamanımda Türkiye’de ikinci fabrikayı da kurduk. 

Sarbanes Oxley yasası ve denetimleri edindiğim en büyük tecrübe oldu. Dışarıya çok bağımlı olmak insanın elini kolunu bağlasa da, 26 ülkede aynı anda ERP çalışması yapmak, Tüm ülkelerin Hollanda da bulunan bir sunucuyu paylaşması, Bunun Finlandiya ya yedeklenmesine de katkıda bulunmak enteresan ve çok heyecan veren bir deneyim oldu. 

IBM den ayrıldıktan sonra 1 sene boyunca KOTA A.Ş. de ‘Secundi' olarak görev yaptım, yani hem IBM personeliydim hem de Kota da çalışıyordum.

Tekstil üstüne ERP programı satan bu şirkete Proje uygulaması alışkanlığını sağlayarak hizmet gelirlerinin % 100 civarında artmasını sağladım. 

Yurt dışından MIMIX adlı paketin Türkiye distribütörlüğünü aldım, bu yazılım IBM System i (AS/400) arasında sürekli yedeklilik sağlar. O zaman bu donanımı kullanan Finansbank ile mükemmel bir proje ürettik, daha sonra Ülker ve Sanko gruplarında da benzer projeler yaptık 

MOVEX adlı yazılımın da Türkiye dağıtımcılığını aldım, ama Datatex (Tekstil ERP üreticisi) bu yaklaşıma sıcak bakmadığı için çekilmek zorunda kaldık.

IBM benim hayatımın dönüm noktasıdır, insana yatırımın önemini orada anladım, takım ruhunun gücünü orada gördüm. Kurumsal yaklaşımın nasıl problemsiz ortam sağlayabildiğine tanık oldum.

Türkiye de Bilgi teknolojilerinin nereden nereye, nasıl geldiğini yakından izledim Dünyadaki teknolojiyi içinde yaşadığımız topluma anlatabilme coşkusunu burada tattım. Bir şirketin bir milletin yaşamına nasıl dokunabildiğini yaşadım.

Eğitim
  • O.D.T.Ü. Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği — 2,42 - 1982
  • Kadıköy Anadolu Lisesi, (Kadıköy Maarif Koleji), 1976 
  • Tüm Ofis Ürünlerini (Apple ürünleri, G-Suite, Open Office ve Microsoft) yetkin kullanabilirim. 
  • Projelerimde yerine göre Merlin, Smartsheet, Microsoft Project gibi Proje yönetimi programlarını kullandım. Manageengine, Jira gibi Ticket programlarına ise aşinalığım var.
  • İleri derecede İngilizce bilirim, akıcı konuşurum.
  • Kelime sıkıntısı çektiğim, geliştirmeye çalıştığım bir Almancam var,
  • Programlamaya yatkınım, ama maalesef bildiğim programlama dilleri artık geçerli değil. (Fortran, PL/I, Basic, COBOL, RPG, SQL, Covid 19 Salgını sırasında da hobi olarak Google script ve Python öğrenmeye başladım)