Dijital Pazarlamada Ölçme Ve Sık Kullanılan Metrikler

Blog Yazarımız: Prof. Dr. Hilal Özen
22 Mart 2024 yazan
CepteDANISMANLIk

Dijital pazarlama operasyonlarınızın ölçümlemesini yapmak, aslında geleneksel pazarlama faaliyetleri ile kıyaslandığında çok daha isabetli ve anlamlı sonuçlara ulaşmamıza imkân vermektedir. Elbette içerik olarak oldukça geniş bir kapsamda ele alınsa da her platformun kendine özgü dikkat edilmesi gereken metrikleri bulunmaktadır. Her zaman söylediğimiz gibi dijital pazarlama oldukça geniş bir ekosistemden meydana geliyor. Dolayısı ile burada elbette her bir platformun kendisine özgü metrikleri ile değerlendirmelerini gerçekleştirmek gerekiyor. Dijital pazarlama araçlarını kullanan herkes bu iş için hem zaman hem de para harcarken ortaya konulan çabaların istenilen şekilde sonuçlanıp sonuçlanmadığını ölçme ihtiyacı hissetmektedir. Dijital pazarlama metrikleri, bu alandaki ilerlememizi izlemek için kullanılan ölçülebilir pazarlama öğeleridir. Temel olarak metrikler, anahtar performans göstergelerimizi (KPI) ayarlamak ve değerlendirmek için kullandığınız sayısal verilerdir. Bu veriler sayesinde belirlediğimiz pazarlama stratejilerinin işe yarayıp yaramadığına karar verebiliriz.

Dijital varlıklarımız içerisinde bizler için en önemli iki kanal web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız diyebiliriz. Bu iki temel “vitrin”imizin trafiğini analiz etmek gerçekleştirdiğimiz çalışmaların sonucunu analiz edebilmek için önemlidir. Sitemize gelen trafiğin hangi kanallardan geldiği (organik, doğrudan, sosyal medya, reklam vs.), trafiğin mobilden mi PC den mi yoğun olarak geldiği, içeride ne kadar süre kalındığı gibi oldukça temel metriklerin yanısıra daha detaylı metrikler de Google Analytics, Yandex Metrica gibi araçlar ile ücretsiz bir şekilde takip edilebilmektedir. Bunun yanısıra sosyal medya platformlarındaki hesaplarımızın performansını da ölçmek bu platformlardaki başarımız için birer değerlendirme kriteridir. Özellikle hesaplarımızın etkileşim oranları, bunun yanısıra bu platformlarda vermiş olduğumuz reklamların sonuçları dijital pazarlama için önemlidir. Dolayısı ile platformlar ve kanallar içerisinde farklılık gösteren birçok farklı dijital pazarlama metriği bulunmaktadır, burada önemli olan bizimle en alakalı olan metrikleri kullanmaktır. Ancak bunu yapmak için her metriğin gerçekte neyi ölçtüğünü ve neden önemli olduğunu anlamamız gerekir. Bu metriklerden web sitesi için temel olanlarından bazılarını aşağıda kısaca açıkladık, ancak elbette bu metrikler dışında web sitesinde kullanılabilecek başka metrikler de bulunmaktadır.

- Toplam Kullanıcı Sayısı: Belirli bir süre içinde web sitenizi ziyaret eden tekil kişilerin sayısını ifade eder.
- Yeni Kullanıcılar: Web sitenizi belirli bir süre içinde ilk kez ziyaret edenlerin sayısını temsil eder. Google, yeni kullanıcıları benzersiz kullanıcı kimliklerine veya çerezlere bakarak belirler.
- Sayfa görüntüleme: Web sitenizdeki belirli bir sayfanın ziyaretçiler tarafından toplam görüntülenme sayısını ifade eder. Bir sayfa her yüklendiğinde, Google Analytics bunu bir sayfa görüntüleme olarak kaydeder. Bir oturumda birden fazla sayfa görüntüleme olabilir, ancak aynı kişinin aynı dönemde 5 sayfa görüntülemesi 1 oturuma eşittir.
- Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate): Tek sayfalık ziyaretlerin (kullanıcının yalnızca bir sayfayı görüntülediği yer) sayısının toplam ziyaret sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
- Ortalama Oturum Süresi: Tüm ziyaretçilerin belirli bir dönemde web sitenizde geçirdiği toplam sürenin toplam oturum sayısına bölünmesi ile hesaplanan metriktir.
- Oturumla ilişkilendirilen birincil kanal grubu (Varsayılan Kanal Grubu): Web sitenizin trafik rakamlarının yanısıra bu trafiğin nereden geldiğini yani kaynağını da bilmek önemlidir. En yaygın kanallar şunlardır:

  • Doğrudan ziyaretçiler: Bunlar, URL'nizi doğrudan web tarayıcılarına yazarak sitenize erişen ziyaretçilerdir. 
  • Organik ziyaretçiler: Web sitenize Google veya başka bir arama motoru aracılığı ile gelen ücretsiz trafiktir.
  • Yönlendirilen ziyaretçiler: Web sitenize bağlantı veren başka bir siteden gelenlerdir. 
  • Sosyal medya ziyaretçileri: Web sitenize sosyal medya platformları üzerinden gelen trafiktir.
  • Ücretli ziyaretçiler: Bu kanaldan sitenize gelen ziyaretçiler, sitenizi ücretli reklamlar sonucunda bulur. Buna tıklama başına ödeme (PPC) reklamları, görüntülü reklamlar veya sosyal medya reklamları dahildir.

Web sitenize en fazla trafiği hangi kanalların çektiğini anladığınızda, en çok ilgilenmeniz gereken kanalları belirleyebilirsiniz. Örneğin, sosyal medya ziyaretçilerinizin sayısı diğer kanallara göre önemli ölçüde düşükse o kanalı geliştirmek için stratejiler geliştirebilirsiniz.

- Dönüşüm (Conversion): Genellikle web sitenize farklı kanallardan yönlendirmiş olduğunuz kişilerin burada yapmalarını ya da tamamlamalarını istemiş olduğunuz eylemler dönüşüm olarak adlandırılmaktadır ve bir dijital pazarlama kampanyalarının başarısını ölçümlemek için kullanılan başlıca metriklerden bir tanesidir. Burada en çok kullanılan dönüşüm metriği alışveriş işleminin yapılmasıdır, bunun harici sepete ekleme, form doldurma, kaydolma, telefon etme, mesajlaşma, e-posta gönderme, tıklama gibi farklı dönüşümler de bulunmaktadır.

Giriş to leave a comment