Dijital Pazarlama Nedir? & Unsurları Nelerdir?
Dijital Pazarlama Nedir?
Dijital pazarlama aslında pazarlamanın yeniden formülasyonu, güncelleştirilmesi desek yanlış olmaz. Geleneksel pazarlamanın kurallarının geçerli olduğu, ancak bunun yeni kanal yapıları, yeni araçlar ve de yeni yöntemlerle daha iyi bir hale kavuşmasını da anlamak mümkün. Dijital pazarlamayı tek bir cümle ile tanımlamak esasen çok kolay bir durum değil, çünkü içerisinde pek çok değişkeni barındıran oldukça kapsamlı bir yapıdan bahsediyoruz. Dijital pazarlamayı, işletmelerin ya da markaların elbette öncelikle ürün ya da hizmeti geliştirirken, buna ek olarak da ürün ya da hizmetlerini hedef kitlelerine ulaştırırken dijital kanallar vasıtasıyla gerçekleştirdikleri pazarlama faaliyetlerinin bütünü olarak tanımlayabiliriz.
Günümüzde dijital kanallarla birlikte tüketicilerin davranışları da oldukça değişikliğe uğradı. En basitinden, satın alma sürecinde maruz kaldıkları iletişim türleri ile çok daha etkileşimli bir hayata adım attılar. Süreç bir yandan kolaylaşırken maruz kaldıkları iletişim mesajlarının çokluğu aynı zamanda kafaların daha fazla karışmasına da sebep oluyor. Tüm bunlar aslında dijital pazarlamanın geleneksel pazarlamadan farklarını da çok daha bariz bir şekilde ortaya koyuyor. En basitinden geleneksel pazarlamadan farklı olarak dijital pazarlama faaliyetleri çok daha fazla ölçülebilir, kişiselleştirilebilir ve aynı zamanda da etkileşim odaklıdır. Bilgi akışının sadece tek yönlü kalmaması da bu etkileşimi hızlandıran en temel unsurdur. Ölçülebilirlik en önemli ve onun etkisini en fazla artıran özelliklerinin başında geliyor, çünkü günümüzde veriye dayalı pazarlama faaliyetleri dijital pazarlama faaliyetlerinin anahtar başarı kriterlerinden birini oluşturuyor.
Bunların yanısıra müşteri dijital pazarlama ile sadece dinleyen, mesajı tek yönlü alan konumundan çıkarak sürecin içerisine da dahil olan bir aktör haline gelmiştir. Bunun en temel sebeplerinden biri geleneksel pazarlamada müşteri ile iletişime geçilen kanal sayısı çok daha kısıtlı iken markaların müşterileri ile temas kurabildikleri noktalar çok daha fazlalaşmasıdır. Markalar müşterileri ile web siteleri, sosyal medya hesapları, mobil uygulamaları, forumlar, arama motorları, influencerlar gibi çok daha fazla kanal üzerinden çok daha etkili ve doğrudan iletişime geçebilir hale geldiler.
Sadece bu bahsettiklerimiz bile dijital pazarlamanın işletmeler için öneminin ne kadar fazla olduğunu, faaliyetlerini bu yönde geliştirmelerinin onların performanslarında artışa sebep olacağının aşikar göstergelerindendir denilebilir.
Başarılı Bir Dijital Pazarlamanın Unsurları Nelerdir?
Dijital çağda başarılı olmak isteyen her işletme için dijital pazarlama stratejisi bir zorunluluk hâline gelmiştir. Ancak bu stratejinin etkili olabilmesi için bir bütünlük içinde, doğru bileşenlerle planlanması gerekir. Aşağıda yer alan dijital pazarlama “puzzle”ı, bu stratejinin temel parçalarını ve nasıl entegre edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.
İyi bir dijital pazarlama stratejisi, temelde
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ile başlar. Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması, organik trafik kazanmanız için kritiktir.
- PPC (Pay-Per-Click) kampanyaları ise hızlı sonuç almak ve belirli anahtar kelimeler için görünürlük sağlamak adına idealdir. Web tasarımı, dijital pazarlamanın sessiz kahramanıdır. Kullanıcı deneyimini ön planda tutan, mobil uyumlu ve hızlı bir web sitesi, dönüşüm oranlarını doğrudan etkiler.
- Bu dönüşümleri takip etmek ve stratejileri optimize edebilmek için Analytics (Veri Analitiği) ise vazgeçilmezdir. Veri odaklı karar verme, kaynakları en verimli şekilde kullanmanıza olanak tanır. İçerik her zaman kraldır.
- Content Marketing (İçerik Pazarlaması) ile blog yazıları, e-kitaplar, videolar gibi özgün içerikler üreterek hedef kitlenizle bağ kurabilirsiniz.
- Burada Blogging hem SEO hem de uzmanlık göstergesi olarak öne çıkar.
- Günümüzde markaların sesi haline gelen Social Media Marketing (Sosyal Medya Pazarlaması), etkileşim yaratmak, topluluk oluşturmak ve marka bilinirliğini artırmak için kullanılır. Bu alan aynı zamanda dijital kültürün bir parçasıdır; markaların dijital kimliğini oluşturur.
- En temel aşama olarak da esasında Dijital Kültür, kurumun dijitalleşmeye yaklaşımını ve içselleştirme seviyesini gösterir.
- Son olarak, E-Commerce (E-ticaret) dijital pazarlamanın doğrudan satışa dönüştüğü alandır. Tüm pazarlama çabalarının nihai hedefi, sürdürülebilir müşteri ilişkileriyle birlikte satışları artırmaktır. Tüm bu bileşenler bir araya geldiğinde, markanızı dijital dünyada öne çıkaracak bütüncül bir stratejiye sahip olursunuz.
Başarının ölçülebilir olması adına takip edilmesi gereken bazı temel metriklerden örnek verirsek de şunlardır: web trafiği, dönüşüm oranı, tıklama başına maliyet (CPC), yatırım getirisi (ROI), sosyal medya etkileşimi ve müşteri yaşam boyu değeri (CLV) vb.
Kısacası, dijital pazarlama bir puzzle’dır ve her parça, büyük resmin anlam kazanmasını sağlar. Şirketinizin dijital pazarlama stratejisindeki boşlukları görmek için https://ceptedanismanlik.com/shop/dijital-pazarlama-on-analizi-1151?page=2&category=38#attr= linki üzerinden hızlıca analizini yapabilir ya da bu konudaki en uzman kişilerden ihtiyacınız kadar mentorluk almak için https://ceptedanismanlik.com/danisman-randevusu-al bize başvurabilirsiniz.
Herkese oturduğu yerden dünyaya ulaşabileceği, sürdürülebilir bir başarı diliyoruz.
Dijital Pazarlama Nedir? & Unsurları Nelerdir?